9 Σεπτεμβρίου 2012

Ενδοσχολική Επιμόρϕωση

Κατά καιρούς έχω γράψει για το πόσο σημαντικό είναι οι εκπαιδευτικοί να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν απόψεις και προβληματισμούς. Επιτέλους, έζησα μια τέτοια εμπειρία. Στο σχολείο μας —στην πραγματικότητα δύο συστεγαζόμενα σχολεία, τα οποία σε πολλά λειτουργούν σαν ένα— οργανώθηκε μια τέτοια προσπάθεια με ομιλητές κάποιους από μας. Οι παρουσιάσεις ήταν σύντομες, υπήρξε διάλογος, ήταν παρών και ο σύμβουλος. Ναι, υπήρχαν και κάποιοι στους οποίους δεν άρεσε —δεν ήταν υποχρεωμένοι να τους αρέσει—, αλλά τουλάχιστον έγινε μία προσπάθεια, ακούστηκαν πρωτότυπα πράγματα, που ξεκινούσαν από τη θεωρία και έδιναν έμϕαση στην πράξη.

Προϕανώς δεν είναι και το καλύτερό μου κείμενο. Ωστόσο το σημαντικό δεν είναι να αποτυπώσω με όμορϕα λόγια τι έγινε εκεί, όσο να πω ότι έγινε. Να ενθαρρύνω άλλους που το σκέπτονται και δεν το τολμούν, να δώσω ιδέες. Όσοι μίλησαν, μίλησαν σε εθελοντική βάση, χωρίς τον ϕόβο της επικείμενης αξιολόγησης. Αν και για μένα ήταν η πρώτη ϕορά, για τα συγκεκριμένα σχολεία ήταν η τρίτη. Άρα δεν πιστεύω πως ήταν ένα πυροτέχνημα.

Ελπίζω να συνεχιστεί η προσπάθεια και κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Από μας εξαρτάται.

4 σχόλια:

Vasilis Simeonidis είπε...

Γεια σου Οδυσσέα,
ακούγεται ενδιαφέρον, αλλά μου προκαλεί μία απορία:

"ακούστηκαν πρωτότυπα πράγματα, που ξεκινούσαν από τη θεωρία και έδιναν έμϕαση στην πράξη"

θα περίμενα να ξεκινούσαν από την πράξη...

Odysseas είπε...

Βασίλη,

είναι μια αρχή. Εμείς θα καθορίσουμε την πορεία. Νομίζω όμως πως για πρώτη φορά βρίσκομαι σε γόνιμο έδαφος.


«θα περίμενα να ξεκινούσαν από την πράξη...»

Στην πράξη αναφερθήκαμε, καθώς όλοι ήμασταν δάσκαλοι τάξης. Υπήρχε όμως κάποια θεωρία. Δεν μπορείς να τη γλιτώσεις. Δε νομίζω όμως ότι μείναμε εκεί. Γι' αυτό έβαλα και το έμφαση.

Ελένη Καρκάνη είπε...

Είναι πολύ χρήσιμη η ενδοσχολική επιμόρφωση,η επικοινωνία και ανταλλαγή υλικού ανάμεσα σε συναδέλφους. Ο κάθε ένας από μας, μπορεί να δείξει στους άλλους κάτι στο οποίο είναι καλός και το αντίστροφο. Δε γίνεται να είμαστε όλοι τέλειοι σε όλα!

Καλή σχολική χρονιά, Οδυσσέα!

Odysseas είπε...

Καλή σχολική χρονιά και σε σένα, Ελένη!