Σε προηγούμενη ανάρτηση, μίλησα για το Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες και το πόσο σημαντική είναι αυτή η προσπάθεια. Από ό,τι φαίνεται βρήκε γρήγορα μιμητές. Το γλωσσικά θέματα στην εκπαίδευση αποτελεί το αντίστοιχο του προαναφερόμενου κοινωνικού δικτύου για τα γλωσσικά μαθήματα. Βρίσκεται, βέβαια, ακόμα στα σπάργανα, αλλά ελπίζω ότι γρήγορα θα βρει την ανταπόκριση που του αξίζει.
Επίσης, στο Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες βρίσκεται σε εξέλιξη μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Στις Χρήσιμες Ιστοσελίδες μπορείτε να βοηθήσετε στην καταγραφή ιστοσελίδων που θεωρείτε απαραίτητες για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Αφορά δε όλα τα μαθήματα των Φ.Ε. από την Πρώτη Δημοτικού μέχρι την Τρίτη Λυκείου!
Τέλος, η Ζωή Αμπράζη στην ιστοσελίδα του Σχολείου της επιχειρεί να συγκεντρώσει υλικό για τις μαθησιακές δυσκολίες.
Η συμβολή όλων μας στις παραπάνω προσπάθειες είναι επιβεβλημένη.
Επίσης, στο Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες βρίσκεται σε εξέλιξη μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Στις Χρήσιμες Ιστοσελίδες μπορείτε να βοηθήσετε στην καταγραφή ιστοσελίδων που θεωρείτε απαραίτητες για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Αφορά δε όλα τα μαθήματα των Φ.Ε. από την Πρώτη Δημοτικού μέχρι την Τρίτη Λυκείου!
Τέλος, η Ζωή Αμπράζη στην ιστοσελίδα του Σχολείου της επιχειρεί να συγκεντρώσει υλικό για τις μαθησιακές δυσκολίες.
Η συμβολή όλων μας στις παραπάνω προσπάθειες είναι επιβεβλημένη.
Σχόλια
Να βγούμε και λίγο έξω από τα μπλογκ μας...
δε νομίζω πως μας εμποδίζουν τα blogs. Απλώς η γενιά μας δεν έχει μάθει να δουλεύει συνεργατικά. Το web 2.0, μάλλον τελικά, θα αξιοποιηθεί από την επόμενη γενιά.
Βέβαια "απορροφούν ενέργεια"
και νομίζω ότι... (άστο, ίσως στείλω μέιλ)
Σχετικά με τις κοινότητες ο λόγος και ειδικότερα με αφορμή το http://o-mikron.ning.com/
Μου φαίνεται περίεργο. Στάλθηκαν προσκλήσεις σε πολλούς συναδέλφους. Και από μένα και από άλλους. Κάποιοι από αυτούς έχουν δικτυακή παρουσία πολλή ενεργή. Κάνουν δουλειά, έχουν άποψη, διάθεση για συζήτηση κλπ. Με κάποιους έχουμε και άλλη διαδικτυακή επικοινωνία. Δεν μπήκαν στην κοινότητα.
Τον ίδιο προβληματισμό για τις συνεργασίες και τη συλλογική παρουσία διατύπωσαν και άλλοι συνάδερφοι από παλιότερα με άλλες αφορμές. (Ας πούμε, κάποιοι προσπάθησαν να ξαναστήσουν εδώ στη Δράμα το Σύνδεσμο Φιλολόγων, η προσπάθεια έμεινε μετέωρη).
Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε και τα απόνερα του ατομικισμού που κυριάρχησε από τη δεκαετίας του ’90. Βέβαια τα πράγματα δε μπορούν να έχουν μία μόνο απάντηση.
Τα μπλογκ είναι κατ’ ουσίαν ατομική υπόθεση. Ακόμη και κάποια που έχουν πολλούς συγγραφείς καταλήγουν στα χέρια ενός. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το http://lykeio6o.blogspot.com
Στα μπλογκ αυτός που το έχει νιώθει νοικοκύρης, αυτοί που σχολιάζουν φιλοξενούμενοι. Στην κοινότητα όλοι είναι ισότιμοι στη συμμετοχή και στη συζήτηση.
Είχα υπόψη μου το http://scienceteachersnet.ning.com/ από το μπλόγκ σου. Εξελίχτηκε σε πολύ καλό χώρο. Δεν ξέρω πώς και τί καθόρισαν αυτή την εξέλιξη. Εσύ που το παρακολούθησες καλύτερα θα έχεις μια σαφή εικόνα.
Τι θα βοηθούσε κατά τη γνώμη μου;
Να φτιαχτούν ομάδες κατά τάξη για κάθε γλωσσικό μάθημα π.χ. αρχαία Α΄ Γυμνασίου, Λογοτεχνία Α΄ Γυμνασίου και πάει λέγοντας.
Βεβαίως, αυτό δε θα λύσει το πρόβλημα. Εκτός από τον ατομικισμό, σημαντικό εμπόδιο είναι και η τεχνοφοβία. Δεν είναι τυχαία ελάχιστοι οι δάσκαλοι στο Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες.
Τέλος, ο πιο σημαντικός λόγος είναι πως δεν έχουμε μάθει να μιλάμε σαν επιστήμονες για τη διδασκαλία μας. Πόσες φορές στα σχολεία, που έχεις δουλέψει, έχεις παραβρεθεί σε κάποια επιστημονική συζήτηση γύρω από κάποιο διδακτικό πρόβλημα; Να στηρίζουμε σε θεωρίες τις απόψεις μας, βρε αδελφέ! Να μη λέμε μόνο ανοησίες του τύπου "Ξέρεις πόσα χρόνια έχω δουλέψει, εγώ;" ή να οχυρωνόμαστε στο καβούκι μας μουτρωμένοι, όποτε ακούμε διαφορετική άποψη από τη δική μας. Ή να θάβουμε από πίσω συναδέλφους με διαφορετικές διδακτικές πρακτικές από μας.
Όταν δεν εργαζόμαστε έτσι μέσα στο σχολείο, πώς θα το κάνουμε στο διαδίκτυο;
Κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια κάνω την ίδια πρόταση στο σύλλογο διδασκόντων. Τα φυλλάδια που δίνουμε στους μαθητές να τα καταθέτουμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία βιβλιοθήκη από όπου θα μπορούμε να αλιεύουμε εμπεδωτικό υλικό...
Κάθε χρόνο δεν συμμετέχει κανείς.
Ας αλλάξουμε τώρα οπτική γωνία.
Τα κοινωνικά δίκτυα, ισχυρίστηκε ένας φίλος ο Γιάννης Γου., είναι πεδία κοινωνικής μελέτης... Με προβλημάτισε αρκετά και μάλιστα μια και συμμετέχω στο eduportal προσπαθώ να δω τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρει ένα κοινωνικό δίκτυο.
Δημιουργήσαμε ένα παρόμοιο δίκτυο για να το διερευνήσουμε ως εργαλείο σε σχέση με την επιμόρφωση Β' επιπέδου. Έχουμε ήδη δημιουργήσει group στο google και σκεφτήκαμε ένα εργαλείο τέτοιας μορφής είναι πιο σύγχρονο, δίνει τη δυνατότητα πολυτροπικής προσέγγισης. Οι αναρτήσεις έχουν τη δυνατότητα να είναι λόγος, εικόνα, βίντεο, ήχος.Και αποφασίσαμε να το διερευνήσουμε
Τώρα για την εκπαιδευτική κοινότητα και τη δεδομένη στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το chat, τα φόρουμ, υπάρχουν σε δικτυακούς τόπους οπότε ακυρώνονται. Όπως αναρωτιόμαστε φωναχτά στην επιμόρφωση: ποια είναι η προστιθέμενη αξία; Τι μου προσφέρει;
Ας δούμε τα χαρακτηριστικά ενός κοινωνικού δικτύου:
Ανταλλάσσεις απόψεις και προβληματισμούς.
Ενημερώνεσαι.
Προσθέστε ελεύθερα για να δούμε τι έχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε...
τι ακριβώς εννοούσε ο φίλος σου όταν έλεγε ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι πεδία κοινωνικής μελέτης; Μπορείς να αναφερθείς πιο αναλυτικά;
Ας συζητήσουμε, γιατί με ενδιαφέρει άμεσα και μένα, ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ένα ning που έχει ως σκοπό την επαγγελματική δικτύωση; Τι θα θέλαμε να έχει;
η σημασία των κοινωνικών δικτύων δε νομίζω ότι καθορίζεται τόσο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους όσο από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Δε νομίζω ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι μόνο για να "ανταλλάσσεις απόψεις και προβληματισμούς, να ενημερώνεσαι". Θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους σοβαρών επιστημονικών συζητήσεων. Κάτι σαν ένα διαρκές διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο, όπου ο καθένας θα καταθέτει τη διδακτική του πρόταση, επαρκώς τεκμηριωμένη, και η διαδικτυακή κοινότητα θα αναλαμβάνει να ασκήσει κριτική.
Φυσικά, αυτό δε γίνεται. Γιατί; Γιατί δε θεωρούμε τους εαυτούς μας επιστήμονες και επομένως δε λειτουργούμε έτσι. Φοβόμαστε την κριτική και το διάλογο και κλεινόμαστε στο καβούκι μας. Δεν τολμάμε κάτι καινούριο. Φοβόμαστε να δοκιμάσουμε κάτι που δεν ξέρουμε.
Να πεις του φίλου σου πως είναι εύκολο να κατηγορείς τα κοινωνικά δίκτυα. Το δύσκολο είναι να τα αξιοποιήσεις υπέρ των παιδιών. Γιατί τούτο εξαρτάται από μας.