Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί σε δύσκολες συζητήσεις· συζητήσεις στις οποίες ο συνομιλητής μας φαίνεται να επιμένει πεισματικά στην άποψή του και να μην επηρεάζεται από τα επιχειρήματά μας όσο πειστικά κι αν είναι αυτά. Ειδικά στις μέρες μας με τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες συζητήσεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Το θέμα είναι πώς είναι δυνατόν να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Πώς είναι δυνατόν να μετατραπούν οι συζητήσεις από αδιέξοδες σε παραγωγικές.
Σε αυτό το ερώτημα απαντά το βιβλίο «How to Have Impossible Conversations: A Very Practical Guide» των Peter Boghossian και James Lindsay. Οι συγγραφείς έχουν διεξαγάγει επιτυχώς εκατοντάδες δύσκολες συζητήσεις. Όλη αυτήν την εμπειρία τη μεταφέρουν στο βιβλίο, ενώ ταυτόχρονα τεκμηριώνουν βιβλιογραφικά τις μεθόδους που προτείνουν. Η γλώσσα είναι απλή, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για να γίνει κατανοητή κάθε μέθοδος, ενώ εξηγείται αναλυτικά γιατί ακολουθείται κάθε πρακτική.
Γενικά πολλές φορές οι ίδιοι οι συγγραφείς αναφέρουν ότι με αυτές τις τεχνικές επιχειρείς - και σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνεις - να επηρεάσεις τον άλλον. Εντούτοις, θεωρώ ότι το βιβλίο τους επιτελεί και έναν άλλον σκοπό: μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη που κάνουμε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τα οποία ωθούν τον συνομιλητή μας να αμύνεται πεισματικά. Αλλά κυρίως μας ωθεί να σκεφτούμε πόσες φορές είμαστε εμείς στην άλλη πλευρά· είμαστε δηλαδή εμείς αυτοί που κλείνουμε τα αυτιά μας και δεν αφήνουμε τα ορθά επιχειρήματα των άλλων να μας αλλάξουν γνώμη.
Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο που ελπίζω να διαβαστεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Κάθε τόσο θα επανέρχομαι και θα παρουσιάζω κάποιες από τις ιδέες που αναγράφονται.
Σχόλια