την αναγνώριση των ορίων της γνώσης μας και
την επίγνωση ότι μπορεί να υποπίπτουμε σε λάθη.
Τα άτομα δηλαδή που έχουν αυξημένη διανοητική ταπεινοφροσύνη θεωρούν ότι δεν τα ξέρουν όλα και ότι είναι πιθανό κάποιες απόψεις τους να είναι λανθασμένες.
Η έρευνα δείχνει ότι η διανοητική ταπεινοφροσύνη μάλλον μειώνει την πόλωση και τις ακρότητες. Δυστυχώς όμως οι έρευνες αυτές είναι έρευνες συσχέτισης. Επομένως, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει αιτιώδης σχέση. Δεν ξέρουμε δηλαδή στα σίγουρα ότι αν αυξήσεις τη διανοητική ταπεινοφροσύνη αυτό θα οδηγήσει και σε μείωση της πόλωσης.
Αν και υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, κάποιες έρευνες δείχνουν με ποιους τρόπους μπορείς να αυξήσεις προσωρινά τη διανοητική ταπεινοφροσύνη. Δύο είναι οι πιο πρόσφοροι τρόποι:
Α) Ο πρώτος επιχειρεί να την αυξήσει σε σένα. Ο στόχος αυτής της μεθόδου είναι να αποστασιοποιηθείς από τα γεγονότα. Είναι ιδανικός όταν είσαι μόνος σου και στοχάζεσαι πάνω σε κάτι που έχεις διαβάσει ή έχεις ακούσει. Για να το πετύχεις πρέπει, όταν σκέφτεσαι, να μη χρησιμοποιείς προσωπικές αντωνυμίες αλλά να χρησιμοποιείς το όνομά σου. Δηλαδή αντί να λες «Εγώ πιστεύω ότι…» να ξεκινάς με το όνομά σου και να λες «Ο Γιάννης πιστεύει ότι…». Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να παραδεχτείς και να διορθώσεις πιθανά λάθη σου.
Σχόλια