Κείμενα για τις Μαθησιακές Δυσκολίες στο Διαδίκτυο

Μιας και είναι καλοκαίρι και ο χρόνος περισσεύει αποφάσισα να ψάξω στο διαδίκτυο για κείμενα σχετικά με τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Κυρίως με ενδιέφεραν πολυσέλιδα κείμενα, σε pdf αρχεία ή αρχεία του Word στην ελληνική γλώσσα. Παρακάτω υπάρχει ό,τι βρήκα.

Καταρχήν υπάρχει υλικό για τις μαθησιακές δυσκολίες στην ιστοσελίδα Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών. Πρόκειται για τρία βιβλία από τα οποία το πρώτο επικεντρώνεται σε μια θεωρητική ανάλυση των Μ.Δ., το δεύτερο περιέχει διαγνωστικά τεστ, ενώ το τρίτο αναφέρεται σε τρόπους αντιμετώπισης.

Στο specialeducation.gr θα βρείτε πολλά κείμενα για μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο. Αναπτύσσονται δε και θέματα που περιστρέφονται γύρω από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πολύ υλικό υπάρχει στην ιστοσελίδα Super Education του Βασίλειου Χριστινάκη, μαθηματικού εξειδικευμένου στις μαθησιακές δυσκολίες. Τα κείμενα αναφέρονται τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.

Τα μέλη του συλλόγου Εκπαιδευτικών Εξειδικευμένων στις Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν ανεβάσει αρκετά άρθρα στο διαδίκτυο με θέματα που αφορούν τη ΔΕΠ-Υ, τη δυσλεξία και τις Μ.Δ.

Ο Δημήτριος Κουτάντος, εκπαιδευτικός σε ΚΔΑΥ, έχει δημοσιεύσει μια εκπαιδευτική αξιολόγηση μαθητή με Μ.Δ (δυσλεξία).

Μια διδακτορική διατριβή του Γιώργου Περικλειδάκη με θέμα "Μαθησιακές δυσκολίες στα Μαθηματικά σε παιδιά Δημοτικού Σχολείου με κανονική νοημοσύνη - Δυσαριθμησία (Διάγνωση - Αντιμετώπιση)". Όπως φαίνεται και από τον τίτλο, στη διατριβή αναφέρονται και τρόποι παρέμβασης.

Διπλωματική εργασία της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Κοσυφολόγου Αικατερίνης με θέμα "Δυσλεξία και Μαθηματικά".

Ένα κείμενο που αναλύει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος η κούρσα των αριθμών, ενός λογισμικού παρέμβασης για τη δυσαριθμησία.


Μια εισήγηση του Περικλειδάκη Γεώργιου στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας με θέμα "Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά (Δυσαριθμησία)".

Διάφορα κείμενα από το ταχύρρυθμο επιμορφωτικό πρόγραμμα "Διαχείριση Προβλημάτων Σχολικής Τάξης" για μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του προγράμματος.

Πύλη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. Εδώ υπάρχουν αρκετά άρθρα σχετικά με τη διδασκαλία περιβαλλοντικών θεμάτων σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Άρθρο σχετικά με τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη σχολική αποτυχία από τον Ηλεκτρονικό Κόμβο ΚΕΤ.

Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει μια ανάλυση του λογισμικού εΜαΔύς εδώ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αυτόματης ανίχνευσης Μ.Δ. με έμφαση κυρίως στο γραπτό λόγο.

Διπλωματική εργασία της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Σωτηριάδου Μαργαρίτας σχετικά με την αντιμετώπιση της δυσλεξίας.

Πέντε προτάσεις αντιμετώπισης προβλημάτων ανάγνωσης από τον επίκουρο καθηγητή του Π.Τ.Δ.Ε. Ιωαννίνων, Σπύρο Σούλη.

Ανάλυση του λογισμικού "Το τρενάκι των ρημάτων" που σκοπό έχει την εκμάθηση της κλίσης των ρημάτων από τους δυσλεξικούς μαθητές.

Τέλος, άφθονο υλικό για μαθησιακές δυσκολίες, τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια βαθμίδα, και γενικά την ειδική αγωγή θα βρείτε εδώ, στην Εκπαιδευτική Πύλη του ΥΠΕΠΘ. Τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα τη βρήκα από την Mariaak.

Οποιαδήποτε προσθήκη ή διόρθωση φυσικά και είναι ευπρόσδεκτη.


Νέο υλικό:

Στην ιστοσελίδα του Μπότσα Γιώργου θα βρείτε πολλά κείμενα, μεταξύ των οποίων και το διδακτορικό του, σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες. Μια ιστοσελίδα που μου την πρότεινε πάλι η Mariaak.

Στις googlepages της Ελένης Δανίλης θα βρείτε μια παρουσίαση σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες.

Στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα βρείτε δύο αρχεία pdf στα οποία αναλύονται εκτός από τις μαθησιακές δυσκολίες, τα προβλήματα συμπεριφοράς και θέματα που αφορούν αλλοδαπούς μαθητές.

Σχόλια

Ο χρήστης MariaAk είπε…
Πολύ καλή συγκομιδή! Να προσθέσω και τη διδακτορική διατριβή του Γιώργου Μπότσα, στη διεύθυνση http://users.thess.sch.gr/gbotsas/art.html
(στην ίδια διεύθυνση έχει αναρτήσει και άλλο σχετικό υλικό και άρθρα).
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Πολύ καλή η προσθήκη σου Mariaak.

Γιώργο, τις λένε αυτές τις ιστοσελίδες!
Ο χρήστης ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε…
Οδυσσέα , θα σου βάλω Α! Εύγε!!! Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Τώρα, δυσλεξικέ δάσκαλε, μου δημιουργείς πρόβλημα. Τι είναι το Α; 9 ή 10; Είμαι βαθμοθήρας βλέπεις.
Ο χρήστης ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε…
9,8!!! ευχαριστημένος;;; :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ ενδιαφέρον.Υπάρχει κάτι που
να αφορά και την προσχολική εκπαίδευση,κάτι σαν τέστ?
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Ανώνυμε,

Αρκετά από τα προτεινόμενα κείμενα περιέχουν δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν άνετα και στο νηπιαγωγείο, όπως λόγου χάρη οι ασκήσεις φωνολογικής επίγνωσης.

Σχετικά με τα τεστ, οι προτεινόμενες δραστηριότητες αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελούν ταυτόχρονα και τεστ ανίχνευσής τους.

Πέρα από αυτά αν βλέπεις παιδιά που δυσκολεύονται να μάθουν κάποιο ποίημα απέξω τότε πιθανότατα κάτι τρέχει.
Ο χρήστης Xrysostomos είπε…
[...] μια πολύ καλή λίστα με σχετικό υλικό υπάρχει στο blog του Οδυσσέα [...]

http://didaskw.blogspot.com/2007/09/3.html
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Σ' ευχαριστώ για τη διαφήμιση, Χρυσόστομε!