Μικρός Ευκλείδης

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σ' όλη την Ελλάδα ο Διαγωνισμός του Μικρού Ευκλείδη. Πρόκειται για το γνωστό πανελλήνιο διαγωνισμό Μαθηματικών που γίνεται εδώ και χρόνια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η Ε.Μ.Ε. αποφάσισε να τον επεκτείνει και στο Δημοτικό. Φυσικά υπήρχαν διάφοροι τοπικοί διαγωνισμοί μαθηματικών που αφορούσαν την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τίποτα όμως με πανελλήνια έκταση.

Όταν πρωτάκουσα γι' αυτόν τον διαγωνισμό είχα ενθουσιαστεί. Ήξερα μαθητές μου που ήθελαν να συμμετάσχουν από πέρυσι και δεν ήθελα να τους χαλάσω το χατίρι. Είχα από καιρό φτιάξει μια ομάδα παιδιών που τους έδινα κάποια παραπάνω προβλήματα στα μαθηματικά. (Το κριτήριο συμμετοχής ήταν απλό. Όποιος ήθελε έμπαινε σ' αυτήν την ομάδα). Μόλις έμαθα ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί και στην Πάτρα, χάρηκα. Ουσιαστικά ήταν ένας διδακτικός στόχος για μένα. Μπορούσα να τους προπονήσω για το διαγωνισμό. Βλέποντας όμως την ώρα του διαγωνισμού να πλησιάζει, οι μαθητές φυλλορροούσαν. Άγχος πολύ, πίεση και αυξημένη απροθυμία συμμετοχής. Τελικά, τρία από τα αρχικά εφτά παιδιά έλαβαν μέρος, ενώ η αρχική ομάδα ουσιαστικά διαλύθηκε. Το αποτέλεσμα φυσικά αναμενόμενο.

Αντί για έναν πανελλήνιο διαγωνισμό που υποτίθεται σκοπό έχει να αγαπήσουν τα παιδιά τα μαθηματικά πιστεύω πως η Ε.Μ.Ε. θα μας ωφελούσε πολύ περισσότερο, αν κατασκεύαζε μια βάση δεδομένων με έξυπνα μαθηματικά προβλήματα για όλες τις τάξεις του ελληνικού σχολείου, πρότεινε κάποιες ακόμα διερευνητικές δραστηριότητες για τη διδασκαλία διαφόρων μαθηματικών εννοιών, στρατηγικών κ.α., πέρα από τις προτάσεις των σχολικών βιβλίων, ή τέλος αν ερχόταν σε επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και διοργάνωνε δειγματικές διδασκαλίες με παιγνιώδεις δραστηριότητες τις οποίες θα ακολουθούσε κάποια συζήτηση.

Σχόλια