Αυτισμός: Τι ξέρουμε και τι δεν ξέρουμε γι' αυτόν


Σε αυτή την τεκμηριωμένη ομιλία η γενετίστρια Γουέντι Τσάνγκ μοιράζεται τι γνωρίζουμε για τη διαταραχή του φάσματος αυτισμού - για παράδειγμα ότι ο αυτισμός έχει πολλαπλές, ίσως αλληλένδετες αιτίες. Κοιτάζοντας πέρα από τη στενοχώρια και την ανησυχία που μπορεί να περιβάλλουν μια διάγνωση, η Τσάνγκ και η ομάδα της κοιτάζουν τι έχουμε μάθει μέσα από μελέτες, θεραπείες και προσεκτική ακρόαση.

Η συγκεκριμένη ομιλία δεν έχει άμεσο διδακτικό όφελος. Δε θα τη δει κάποιος για να διδάξει καλύτερα έναν αυτιστικό μαθητή. Ωστόσο, πιστεύω ότι μπορεί να ευαισθητοποιήσει γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα αντίστοιχες περιπτώσεις μαθητών.

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Ενδιαφέρον. Μπήκα σε σκέψεις νυχτιάτικα. Έχοντας ζήσει το πρόβλημα από κοντά βλέπω πως όντως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Έχω διδάξει παιδία με μαθησιακές δυσκολίες, αλλά ο αυτισμός θα ήταν πρόκληση.
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Ναι, είναι πρόκληση, ωστόσο είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί κι αυτή, αρκεί να μην είναι πολύ δύσκολη περίπτωση —αυτές, εξάλλου, σπάνια φτάνουν στα σχολεία— και να θέλει και ο εκπαιδευτικός να το αντιμετωπίσει.