Δυσκολίες στο Σχολείο - Αντιμετώπιση

Όπως όλοι μας, έτσι και εγώ προβληματίζομαι για τον τρόπο αντιμετώπισης των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή άλλα ευρύτερα προβλήματα όπως ο αυτισμός, η νοητική καθυστέρηση κ.α. Το κεντρικό πρόβλημα είναι, κατά τη γνώμη μου, η ελλιπής μας επιμόρφωση σχετικά με την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Όλοι μας ενδιαφερόμαστε και θέλουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, μας αποτρέπει όμως η απουσία των αναγκαίων γνώσεων από μέρους μας.

Διαβάζοντας από το Χρυσόστομο μια ανάρτηση σχετικά με τα wikis, σκέφτηκα πως η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να μας βοηθήσει προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, κατασκεύασα την ιστοσελίδα Δυσκολίες στο Σχολείο - Αντιμετώπιση (το χώρο τον παρέχει η εταιρεία wetpaint η οποία προβάλλει και τις διαφημίσεις της Google) με στόχο τη μεταξύ μας επικοινωνία. Σίγουρα κάπου στην Ελλάδα θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προαναφερόμενες δυσκολίες ή υπάρχουν ειδικοί που έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ούτως ώστε να μας καθοδηγήσουν στο δύσκολο έργο μας. Η ιστοσελίδα στοχεύει στη συγκέντρωση αυτής της εμπειρίας σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο και στην ελεύθερη πρόσβασή της απ’ όλους.

Η προσφορά σας μπορεί να είναι οτιδήποτε. Δειγματικές διδασκαλίες, δραστηριότητες, υλικό, θεωρητικές αναλύσεις. Ακόμα και αν δεν ξέρετε πολλά, μπορείτε να συνεισφέρετε με τις απορίες σας ή τη γνωστοποίηση της ιστοσελίδας σε άλλους που θεωρείτε ειδικούς. Το μόνο που απαιτείται είναι να προσέξετε ό,τι γράφετε να μην παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα τρίτων.

Σχόλια

Ο χρήστης ο δυσλεξικός δάσκαλος είπε…
Γεια σου ,Οδυσσέα! Καλή η ιδέα αλλά δυσκολη! Πρέπει να συνεργαστούν πολλοί ανθρωποι για να βγει κάτι. Θα δω αν μπορώ να βοηθήσω...
Ο χρήστης Irene Kamaratou-Giallousi είπε…
Συγχαρητήρια για τα θέματα που θέτετε στο blog σας. Σας προσκαλώ στο δικόμου blog για να μου πειτε την άποψή σας για τα χαρισματικά παιδιά (που πολύ συχνά έχουν μαθησιακές δύσκολίες)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Sygxaritiria gia to blog sas! Poli endiaferon!
Ο χρήστης Nobilis είπε…
Εκτός από την επιμόρφωση των δασκάλων, αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ' όλα είναι αγάπη και όρεξη για δουλειά.

Και βέβαια να ... ξηλωθεί το υπουργείο να δώσει κανένα φράγκο για την ενίσχυση της παιδείας και ειδικότερα και γενικότερα.

Με αγάπη
Το χαμομηλάκι
Ο χρήστης Αννα είπε…
Όσα χωρούνε στ’ όνειρο
κι ό,τι ο νους σου βάνει,
ο νέος χρόνος πού ‘ρχεται
χαρές να σου τις κάνει

Λύρες, λαγούτα, μπαλωτιές,
Πρωτοχρονιά στην Κρήτη,
Χαρά-ευτυχία, δύναμη
Και στο δικό σας σπίτι
Ο χρήστης Τμημα ένταξης είπε…
Ωραία τα θέματά σου. Για την ειδική αγωγή ξεκίνησα μια προσπάθεια με to http://entaxis.eduportal.gr αλλά περιορίστηκα στο σχολικό περιβάλλον και λίγο σε άρθρα και δημοσιεύσεις http://1dim-giann.pel.sch.gr/?q=el/content/infrapedia
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Η προσπάθεια που αναφέρω στην παρούσα ανάρτηση δεν μπορώ να πω πως έχει στεφθεί με επιτυχία. Πάντως καλό είναι να βρούμε ένα τρόπο να συντονιστούμε. Αν έχεις κάποιες ιδέες παρουσίασέ τες. Ίσως να βοηθούσε ένα κοινωνικό δίκτυο όπως αυτό που συμμετέχω τελευταία. Δεν ξέρω αν είδες και αυτήν την ανάρτηση. Αυτή έχει ενδιαφέρον.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
είναι πολύ καλή η πρωτοβουλία σας με το κοινωνικό δίκτυο για τις φυσικές επιστήμες. Και το άρθρο σου με τις online πηγές. Κάτι παρόμοιο έκανα στο entaxis στους συνδέσμους και στην κατηγορία γονείς. Δεδομένου ότι όπως ανακοίνωσα στη σελίδα όλα θα περάσουν σύντομα στη βάση του σχολείου, ο δικτυακός τόπος με κάποιες αλλαγές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο συνάντησης των εκπαιδευτικών. Τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν ήδη και θα ενσωματωθούν στο νέο περιβάλλον. Αν υπάρχει ενδιαφέρον ας ενώσουμε δυνάμεις
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Είμαι μέσα. Έψαχνα καιρό για μια τέτοια πρωτοβουλία. Πες μου πώς μπορώ να βοηθήσω.

Υποθέτω πως είσαι η Ζωή.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είμαστε στο στάδιο οργάνωσης επικοινώνησε μαζί μου zoiatschdotgr
Ζωή