Θεωρίες συνομωσίας, αριστεροί και δεξιοί

 


Η παρούσα έρευνα μελετά το αν είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι του Δεξιού χώρου να υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με τους ανθρώπους του Αριστερού χώρου. Οι ερευνητές ασχολούνται με αυτό το ερώτημα γιατί υπάρχει μία παράδοση, που ξεκινά από το 1964, η οποία υποστηρίζει ότι είναι πιο πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι στην Αμερική να πιστεύουν θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με τους Δημοκρατικούς. Εξετάζοντας διάφορα δεδομένα οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους δύο πολιτικούς χώρους. Είναι το ίδιο πιθανό να πιστεύει κάποιος μία θεωρία συνωμοσίας είτε είναι δεξιός είτε είναι αριστερός.

Αυτό που διαφοροποιεί τους δύο χώρους είναι ότι συνήθως κάποιες θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζονται πιο συχνά από δεξιούς, ενώ άλλες υποστηρίζονται συχνότερα από αριστερούς. Υπάρχουν μάλιστα και διαφορές ανά χώρα. Μία θεωρία συνομωσίας που στην Α χώρα υιοθετείται από τη Δεξιά, στη Β χώρα υιοθετείται από την Αριστερά. Πολλές φορές όμως διάφορες θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζονται στον ίδιο βαθμό ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης.

Να πω και κάτι επίκαιρο για την Ελλάδα σύμφωνα με δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας. Στον ίδιο βαθμό, δεξιοί και αριστεροί, πιστεύουν: πρώτον ότι ο κορονοϊός είναι μύθος και δεύτερον ότι ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνεται είναι υπερβολικός. Από τα υπόλοιπα στοιχεία φαίνεται ότι οι διαφορές ανάμεσα στους δεξιούς και στους αριστερούς στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν, είναι πάρα πολύ μικρές. 

Σχόλια