2ο Συζήτηση της στρατηγικής

Αφού οι μαθητές κατακτήσουν τις προαπαιτούμενες γνώσεις, το επόμενο βήμα είναι να τους εξηγήσεις τους στόχους του μαθήματος και τη σημασία που έχουν στη ζωή τους. Στην προκειμένη περίπτωση εξηγείς τι είναι η περίληψη και πού τη συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Αναφέρεις π.χ. ότι πολλές φορές λέμε περιληπτικά το περιεχόμενο ενός βιβλίου, ενός άρθρου, μιας ταινίας ή ενός ντοκιμαντέρ. Πρόκειται δηλαδή για μια δεξιότητα που θα τη χρησιμοποιήσουν στη ζωή τους αρκετές φορές, χωρίς να το συνειδητοποιούν. 

Έπειτα, τους παρουσιάζεις σύντομα τα βήματα της στρατηγικής και εξηγείς τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να γράψουν μία περίληψη. Τονίζεις ότι δε θα είναι εύκολο να ενώσουν τους πλαγιότιτλους σε ενιαίο κείμενο και ότι θα κοπιάσουν αρκετά μέχρι να το καταφέρουν. Ωστόσο, μόλις το καταφέρουν, θα ξέρουν έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο να γράφουν περιλήψεις. 

Δηλαδή στο συγκεκριμένο βήμα παρουσιάζεις σύντομα τι ακριβώς πρέπει να κάνουν τα παιδιά, φανερώνεις πιθανές δυσκολίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν, τα ενθαρρύνεις και τους εξηγείς ότι πρέπει να το εφαρμόσουν για κάποιο χρονικό διάστημα για να το μάθουν.

3ο βήμα: Παραδειγματική παρουσίαση της στρατηγικής

Αρχική

Σχόλια