Διδάσκοντας Μαθηματικά

Έχω αρκετά βιβλία πάνω στην Διδακτική των Μαθηματικών αλλά το "Διδάσκοντας Μαθηματικά" από τις εκδόσεις Επίκεντρο του John Van De Walle είναι απλά το καλύτερο. Πρώτον, ο συγγραφέας αναλύει σύντομα με έξοχο όμως τρόπο το θεωρητικό κομμάτι της διδασκαλίας των Μαθηματικών. Δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου επικεντρώνεται σ' αυτό που ενδιαφέρει όλους μας στη δουλειά μέσα στην τάξη, προτείνοντας πολλούς πιθανούς τρόπους διδασκαλίας των μαθηματικών εννοιών.

Μόνο ένα ψεγάδι του βρίσκω. Επειδή ο συγγραφέας είναι Αμερικανός, εξυπακούεται πως το βιβλίο περιέχει και κεφάλαια που δεν αφορούν την ελληνική πραγματικότητα. Ελπίζω, ωστόσο, το γεγονός αυτό να μη σας αποτρέψει από την αγορά του. Τα αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω.

Για όποιες απορίες μπορεί να έχετε, μη διστάσετε να γράψετε κάποιο σχόλιο.

Σχόλια

Ο χρήστης Θερσίτης είπε…
Χαιρετώ το συνάδελφο Οδυσσέα. Είναι πολύ ενδιαφέρον το ιστολόγιό σου και με πολύ μεράκι και πολλή διάθεση προσφοράς. Θα σε διαβάζω λοιπόν. Προς το παρόν μια απορία για τα μαθηματικά. Βλέπω μαθητές στην τρίτη λυκείου που δυσκολεύονται στα μαθηματικά και οι συνάδελφοι δεν ψάχνουν (σ)τα γνωστικά κενά του παρελθόντος, για να βοηθήσουν τους μαθητές τους. Αυτό το κρίνεις αποδοτικό ή ύψιστη επίδειξη αδιαφορίας;
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Αποδοτικό δεν είναι σίγουρα, Θερσίτη. Το θέμα είναι αν μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές τους σ' αυτήν την τάξη. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απλώς αδύνατον, γιατί τα γνωστικά κενά είναι τεράστια. Άλλοτε πάλι έχουν ευθύνη οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Πάντως η πορεία του μαθητή στα Μαθηματικά, όπως και σε άλλα μαθήματα, σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται στο Δημοτικό. Στο Λύκειο είναι λίγο πολύ δεμένα τα χέρια του εκπαιδευτικού έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το σχολείο σήμερα. Θυμάμαι ένας μαθηματικός μου έλεγε κάποτε για ένα μαθητή στο Λύκειο που δεν ήξερε τις πράξεις των κλασμάτων, κάτι που το μαθαίνεις στην Ε΄. Τι κάνεις σ' αυτές τις περιπτώσεις; Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μου άρεσε το "Σύγχρονη Διδακτική των Μαθηματικών της Πρωτοβάθμιας", στις εκδόσεις Ζήτη
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Ανώνυμε,

καλό θα ήταν να γράψεις κάτι παραπάνω για το συγκεκριμένο βιβλίο. Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο και δε βρήκα κάτι το σημαντικό.
Ο χρήστης Xrysostomos είπε…
"Τα αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω"

Είσαι σίγουρος; Εγώ το παράγγειλα και ... έκανα πίσω, μόλις μου ανακοίνωσαν ότι έκανε 78 ευρώ!

(με τη λογική ότι δεν με αφορά τόσο: ούτε ΠΕ3 είμαι, ούτε δάσκαλος...)
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Χρυσόστομε,

εγώ είμαι ικανοποιημένος μιας και το χρησιμοποιώ συνέχεια είτε για τα παιδιά μου είτε για την τάξη μου. Εσύ γιατί θέλεις να το αγοράσεις;
Ο χρήστης Xrysostomos είπε…
Χα!

Γιατί εδώ που βρίσκομαι, κανείς δεν βρέθηκε να κάνει τις 4 ώρες μαθηματικών της Α γυμνασίου..
Ο χρήστης δασκάλα Ε17 είπε…
καταπληκτικό βιβλίο, το μόνο που οι εφαρμογές του πραγματικά υλοποιούν τη σύγχρονη διδακτική των μαθηματικών.Έκανα ολόκληρη φασαρία να το αγοράσουμε στο σχολείο πριν δυο χρόνια, αλλά παραμένει σκονισμένο στο ράφι (εγώ το έχω σπίτι..)
κατά τα άλλα μόνο ξέρουμε να παραπονιόμαστε για την ακαταλληλότητα του διδακτικού υλικού που μας παρέχεται..
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Καλώς ήρθες, έκτη αταξία. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί δε διαβάζουμε θεωρία. Οι περισσότεροι συνάδελφοι ασχολούνται μόνο με βοηθήματα. Μ' αρέσει που μετά θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν επιστήμονες κι απαιτούμε και αυξήσεις κι από πάνω.