Είναι οι ενημερωμένοι ψηφοφόροι καλύτεροι ψηφοφόροι;


Είναι οι ενημερωμένοι ψηφοφόροι καλύτεροι ψηφοφόροι; Αυτό το ερώτημα πραγματεύεται ο Michael Hannon σε αυτό το άρθρο. Η συγκεκριμένη ιδέα αρχικά φαίνεται σωστή. Όσες περισσότερες γνώσεις έχουν οι άνθρωποι για την πολιτική, και όχι μόνο, τόσο καλύτερα θα ψηφίζουν. Ο συγγραφέας, όμως, παρατηρεί ότι υπάρχει ένα παράδοξο: οι άνθρωποι που έχουν την καλύτερη ενημέρωση για τα πολιτικά θέματα είναι και οι άνθρωποι που συνδέονται στενά με κομματικές παρατάξεις. Για αυτόν τον λόγο αξιοποιούν τις γνώσεις τους για την προώθηση της κομματικής ατζέντας που υποστηρίζουν, και όχι για να κρίνουν αντικειμενικά την πολιτική πραγματικότητα. Η αύξηση των γνώσεων δε φαίνεται να βελτιώνει πάντα την κριτική ικανότητα των ψηφοφόρων. 

Michael Hannon προτείνει ότι για να ξεπεραστεί αυτό το παράδοξο πέρα από τις γνώσεις, την εκπαίδευση, τη νοημοσύνη είναι εξίσου σημαντικό να στοχεύσουμε στην αντικειμενικότητα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι συχνά φοράμε κομματικές παρωπίδες και για να δούμε αντικειμενικά την πραγματικότητα πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές.

Την άποψη αυτήν την αναλύω και στο βιβλίο μου, όταν μιλάω για την ανάγκη να καλλιεργήσουμε στους μαθητές μας τη στάση της πρόσκλησης. Nα καλλιεργήσουμε δηλαδή την τάση να επιζητούν την κρίση των άλλων για να ελέγχουν τις πεποιθήσεις τους, και, ανάλογα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, να αλλάζουν γνώμη ή όχι. Χωρίς αυτήν τη στάση δεν μπορούμε να σκεφτούμε κριτικά.

Βιβλιογραφία

Hannon, M. (2022). Are knowledgeable voters better voters? Politics, Philosophy & Economics, 21(1), 29–54. https://doi.org/10.1177/1470594X211065080

Σχόλια