Πράξεις

Πράξεις. Αλγόριθμος κι έννοια. Ή αλλιώς πώς κάνεις μία πράξη και πότε την κάνεις. Χαμός. Δύσκολα πράγματα. Άντε να τα διδάξεις στα μικρά του Δημοτικού. Μόλις δε πατήσουν το πόδι τους στην Ε΄, τότε επικρατεί πραγματικός πανικός. Οι έννοιες του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης επεκτείνονται με τα κλάσματα, ενώ οι τρόποι υπολογισμού πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Και κάπου εκεί εμφανίζονται και οι συμμιγείς. Το τελειωτικό χτύπημα.

Μ’ αυτά παιδεύομαι και φέτος. Πολλαπλασιασμοί ακεραίων, διαιρέσεις ακεραίων, πολλαπλασιασμοί δεκαδικών, διαιρέσεις δεκαδικών, προσθέσεις ομωνύμων κλασμάτων, αφαιρέσεις ομωνύμων κλασμάτων, προσθέσεις ετερωνύμων κλασμάτων, αφαιρέσεις ετερωνύμων κλασμάτων, πολλαπλασιασμοί κλασμάτων, διαιρέσεις κλασμάτων, μετατροπή μικτού σε κλάσμα, κλάσματος σε μικτό, προσθέσεις μικτών, αφαιρέσεις μικτών, πολλαπλασιασμοί μικτών, διαιρέσεις μικτών, απλοποιήσεις… Κι εγώ κάπου εκεί χαμένος να σκάω γιατί δεν καταλαβαίνει ο τάδε το δείνα, ενώ ο άλλος μαθητής μου με δουλεύει λέγοντάς μου ότι η απάντηση δεν είναι 2/3 αλλά 4/6 (για τους αμύητους και οι δύο απαντήσεις είναι σωστές).

Πού θα πάει, θα μάθω να μη σκάω…

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεια σας, είμαι φοιτήτρια στο παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης Πατρών και ήθελα να σας συγχαρώ γιατί΄, αν κρίνω άπό αυτά που διαβάζω στο blog σας, πρέπει να κάνετε εξαιρετική δουλειά στην τάξη! Όσον αφορά τα κλάσματα η καθηγήτριά μου που κάνει διδακτική μαθηματικών στο πανεπιστημίο έχει μια ιστοσελίδα που απευθύνεται σε φοιτητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς στην οποία λέει πολλά και χρήσιμα(αρκεί να πατήσετε στο google Κολέζα Ευγενεία, εργαστήριο διδακτικής των μαθηματικών και θα τη βρείτε!). Επίσης, πολύ ωραίες ιδέες για την παρουσίαση των πράξεων στα παιδιά υπάρχουν στο βιβλίο "Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου" του Ντένι Κετζ. Ελπίζω από αυτά να μπορέσετε να πάρετε κάποιες ιδέες και να εμπλουτίσετε ακόμα περισσότερο την ήδη εξαιρετική διδασκαλία σας!
Ο χρήστης Γιάννης Μιχαηλίδης είπε…
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Την ιστοσελίδα της Κολέζα τη γνωρίζω και μπορεί φέτος να συνεργαστώ μαζί της στα πλαίσια ενός προγράμματος. Το βιβλίο όμως που μου πρότεινες δεν το γνωρίζω. Θα το ψάξω να το βρω.